18 Mart 2014 Salı

KARIŞIK SEBZELİ OTURTMA

 MALZEMELERİ:

2 adet orta boy patates
2 adet orta boy kabak
2 adet orta boy kemer patlıcan
150 - 200 gram kadar dana kıyma
2 orta boy soğan
3 adet orta boy domates
4 -5 adet yeşil acı biber
½ demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 diş sarımsak
1 su bardağına yakın sıvıyağ (kızartmak için)
1 tatlı kaşığı tereyağı
½ çay bardağı

zeytinyağı

YAPILIŞI:

Patlıcanlar alaca soyulur, ortadan boyuna kesilir ve 3-4 cm uzunluğunda doğranır. Patlıcanın acısını almak için önceden hazırlanmış tuzlu suya koyulur ve 15-20 dakika bekletip, suyu sıkarak kâğıt havlu ile kurulanır. Kabaklar kazınır ve yıkanır, patlıcanlar gibi ortadan ikiye bölünerek aynı boyda kesilir. Patatesler soyulur, yıkanır ve yemeklik doğranır.

Tavada kızdırılan kızartma yağında önce patatesler, sırasıyla kabak ve patlıcanlar kızartılarak bor cama ya da fırın tepsisine dizilir. Bir başka teflon tavada yağ koyulmadan kıyma 4-5 dakika sotelendikten sonra½ çay bardağı sıvı yağ ilave edilip yemeklik doğranmış olan soğanlar katılır ve soğanlar diriliğini kaybedene kadar kavrulur. Daha sonra ince doğranmış sarımsaklar ve yeşilbiberler eklenerek bir on dakika kadar daha sotelenir. En son olarak küp, küp doğranmış domatesler, karabiber, tuz ve kekik de ilave edilerek tüm bu malzemeler birbiriyle özleşene kadar 15 dakika kadar pişirilir. Karışım piştikten sonra ince kıyılmış maydanozlar da üzerine serpilip ocağın altı kapatılır.

Pişen bu sos kızartılıp fırın tepsisine alınmış olan sebzelerin üzerine yayılır. Tüm bunların üzerine de dilimlenmiş domates ve fındık büyüklüğünde 5-6 parça tereyağı koyulur. Bir çay bardağı sıcak su gezdirilerek ilave edilir, 200 derecelik fırında yarım saat kadar pişirilir.


Fırından alınan karışık sebzeli oturtma sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder