“Cağ döneri ya da yatık döner” olarak da bilinen cağ kebabı keçi ve kuzu etinden yapılan bir çeşit kebaptır. Erzurum'un Tortum, Uzundere, Oltu, Olur ilçeleri ile Artvin'in Yusufeli ilçesine ait olan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şiş üzerinde odun ateşi eşliğinde pişirilmesiyle hazırlana bir yemektir.
MALZEMELERİ
1 adet kuzu budu yağsız ve sinirsiz
1 adet soğan
100 gr yoğurt
yeterli miktarda lavaş ekmeği
4 adet domates
6-7 adet yeşilbiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
ERZURUM CAĞ
KEBABI YAPILIŞI
Kuzu budundan, parmak
kalınlığında yapraklar kesilir. Ayrı bir kapta soğan ince ince doğranır ve
üzerine yoğurt, karabiber ve tuz koyularak iyice karıştırılır. Parmak
kalınlığında kesilmiş etler bu terbiyeye yatırılıp buzdolabında 24 saat
bekletilir.
Buzdolabından alınan
terbiyeye yatırılmış etler kebap için hazırlanmış adına özel şişe takılarak
yatık halde odun ateşinde çevire çevire pişirilir. Bir başka yerde domatesler
parmak kalınlığında halka halka kesilip yeşil biberlerle birlikte közlenir.
Kebabın kızaran
kısımlarına yine özel olarak hazırlanmış adına cağ denilen ince şişler
takılarak döner bıçağıyla porsiyon halinde kesilip ızgaraya alınır ve şişin alt
kısmına gelen et kısa bir süre daha kızartılarak şişlerle birlikte tandır
ekmeği, lavaş ekmeği ve közde hafif diriliği alınmış domates, biber ve yoğurtla
servis yapılır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder