18 Mart 2014 Salı

ERZURUM CAĞ KEBABI


“Cağ döneri ya da yatık döner” olarak da bilinen cağ kebabı keçi ve kuzu etinden yapılan bir çeşit kebaptır. Erzurum'un Tortum, Uzundere, Oltu, Olur ilçeleri ile Artvin'in Yusufeli ilçesine ait olan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şiş üzerinde odun ateşi eşliğinde pişirilmesiyle hazırlana bir yemektir.

MALZEMELERİ

1 adet kuzu budu yağsız ve sinirsiz
1 adet soğan
100 gr yoğurt
yeterli miktarda lavaş ekmeği
4 adet domates
6-7 adet yeşilbiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber


ERZURUM CAĞ KEBABI YAPILIŞI

Kuzu budundan, parmak kalınlığında yapraklar kesilir. Ayrı bir kapta soğan ince ince doğranır ve üzerine yoğurt, karabiber ve tuz koyularak iyice karıştırılır.  Parmak kalınlığında kesilmiş etler bu terbiyeye yatırılıp buzdolabında 24 saat bekletilir.

Buzdolabından alınan terbiyeye yatırılmış etler kebap için hazırlanmış adına özel şişe takılarak yatık halde odun ateşinde çevire çevire pişirilir. Bir başka yerde domatesler parmak kalınlığında halka halka kesilip yeşil biberlerle birlikte közlenir.


Kebabın kızaran kısımlarına yine özel olarak hazırlanmış adına cağ denilen ince şişler takılarak döner bıçağıyla porsiyon halinde kesilip ızgaraya alınır ve şişin alt kısmına gelen et kısa bir süre daha kızartılarak şişlerle birlikte tandır ekmeği, lavaş ekmeği ve közde hafif diriliği alınmış domates, biber ve yoğurtla servis yapılır.  Afiyet olsun. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder