MALZEMELER:
Bir tutam ıspanak, iki adet pırasa, bir tutam
pazı yaprağı, birkaç diş sarımsak, yarım demet maydanoz, bir adet orta boy
soğan, bir demet dereotu, iki adat yumurta, üç çorba kaşığı yoğurt, üç çorba
kaşığı çökelek ya da ekşimik, bir avuç ceviz, tuz, karabiber, kırmızıbiber,
muskat, yarım çay bardağı süt ya da su, yeterince sıvı yağ
YAPILIŞI:
Soğan ve sarımsak doğranarak bir tava içinde bir miktar kavrulur.
İnce ince kıyılmış olan pırasalar bu tavaya koyularak kısık ateşte birkaç
dakika daha kavurma işlemine devam edilir. Ispanak, pazı dereotu ve maydanozlar
da ilave edilip birkaç dakika daha sotelenir. Fazla ince olmamak kaydıyla
kıyılmış ceviz içi ve çökelek (ya da ekşimik) de ilave edilerek birkaç dakika
daha kavrulur.
Tüm bunları yaparken ayrı bir kapta üç kaşık yoğurt, iki yumurta
yarım çay bardağı süt (su) rendelenmiş muskat güzelce çırpılıp karıştırılır.
Masa üzerine açılan yufkanın tamamı bu karışımla ıslatılarak
tavada kavrulan sebzeler üzerine yatılır. Bu işlemden sonra üzeri sebzelerle
kaplı yufka pli şeklinde büzülerek toparlanıp yağlanmış bir fırın tepsisine
yufkanın bozulmamasına dikkat edilerek güzelce konur ve on beş yirmi dakika
kadar beklettikten sonra 200 derece ısıtılmış fırına verilir. Pişmesi için
yarım saat, kırk dakika yeterlidir. Afiyet olsun.
NOT: Böreğin her tarafının eşit bir biçimde kızarabilmesi için tepsi
fırının orta kısmına konulmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder